Heartburn pain

Korunk egyik népbetegsége, a reflux

Gyakran ég a gyomra? Nem tudja, mitől köhög, vagy mitől romlik gyermeke foga? Állandó torokfájás kínozza? Vagy nem tudja, miért nincs étvágya? Bizony, civilizációnk olyan vívmányai, mint az ülőmunka, a sok stressz, a szűk ruhák, a kevés mozgás, az egészségtelen táplálkozás, az elhízás, a túlzott alkohol – vagy kávé-, esetleg teafogyasztás mind-mind kiválthatják a refluxot.

A „visszafolyást” jelentő betegség a tápcsatorna rendellenes működését jelenti, amikor a gyomor tartalma a gyomorsavval és más emésztőnedvekkel együtt „visszafelé” haladva újra a nyelőcsőbe kerül. Bár a fenti tünetek számos betegségre utalhatnak, a reflux tipikus jele a gyomor- és nyelőcsőégés, köhögés, és a – szívproblémákkal » Tovább

heart and chart heartbeat

Veszélyben a szív

Vannak olyan betegségek, amelyek amellett, hogy kellemetlen tüneteikkel megnehezítik a mindennapokat, a megfelelő kezelés hiányában a létfontosságú szervek működését is veszélyeztetik. Egy jelentéktelennek tűnő torokfájás sem tréfa, ha az azt okozó baktérium károsíthatja a szívet.

A reumás láz a Streptococcus baktérium egyik fajtája által okozott torokfertőzés következtében kialakuló, az egész szervezetet érintő betegség. A probléma nem maga a baktérium, hanem a szervezet fokozott reakciója a kórokozó jelenlétére. Tulajdonképpen egy autoimmun folyamatról van szó, az immunrendszer a szervezet saját sejtjei ellen is elkezd dolgozni.

Nemcsak láz

A betegségnek a lázon kívül számos tünete lehetséges, amelyek attól függően alakulnak ki, hogy a » Tovább

Szemfényvesztő napszemüvegek

Ahogy a bőrünk szöveteit, úgy szemünket is károsíthatja az UV sugárzás, ezért óvnunk kell „lelkünk tükrét is”. Nem mindegy, hogy napszemüvegünk milyen alakú, honnan származik, és természetesen az sem, hogy milyen minőségű.

Ahhoz, hogy már a tavaszi napsütést zavartalanul élvezhessük, gondoskodnunk kell szemünk védelméről is. A jó napszemüveget két dologról ismerhetjük fel. Egyrészt megfelelően zárt, tehát az oldalán vagy a tetején nem engedi be a nap sugarait, másrészt pedig lencséje jó minőségű, és személyes igényeinkhez illeszkedik. Számos szempontot kell figyelembe vennünk a napszemüveg kiválasztásakor, nehogy kárt tegyünk látószervünkben egy-egy szép, és bizonyára divatos, de a szemre káros darabbal.

A kötőhártya-gyulladástól

» Tovább
Tired woman laying on couch

A nélkülözhetetlen ásványi anyag

A magnéziumhiány következménye

Az emberi szervezetnek nagyon sokféle vitaminra és ásványi anyagra van szüksége a megfelelő működéshez. Ezek mindegyike más és más funkcióért felelős. A napi bevitel egy részét testünk felhasználja, kisebb hányadát elraktározza. Előfordul azonban, hogy ezek a tartalékok kiürülnek. Ennek pedig akár súlyos következményei is lehetnek.» Tovább

Beautiful Young Woman Outdoors. Enjoy Nature

Élvezzük a tavaszt!

A korai tavasz kevésbé kedvez az allergiásoknak, de a dömping előtt jut még némi idő a felkészülésre. A pollenek főszezonja előtt nemcsak a szakorvost érdemes felkeresni, néhány étrenddel kapcsolatos tanácsot és a napi rutinra vonatkozó tippet is fontos megfogadni. A szénanátha tünetei ugyanis enyhíthetők.

Az enyhe tél és a kora tavaszi időjárás a fák és fűfélék virágzását közel egy hónappal előrehozta, de a kezdődő allergiás főszezon még odébb van, így maradt némi idő a felkészülésre. Ahogy a legtöbb betegség elkerülésében is, a tüsszögés elleni harcban is a leghatékonyabb fegyver a tudatosság.» Tovább