Pingvin Patika Blog

Családi kikapcsolódás, hasznos idôtöltés. Játékra fel!

 Családi kikapcsolódás, hasznos időtöltés. Játékra fel!

Aktív családi időtöltésnek sokszor a túrázást vagy sportolást képzeljük csupán, ám arra már ritkán gondolunk, hogy a közös társasjátékozás is éppannyira ingergazdag és élvezetes szórakozás lehet, amely során nemcsak közelebb kerülhetünk egymáshoz, de rengeteget tanulhatunk önmagunkról is. Kalandra fel!

Gyermekeink nevelője, a jellem formálója

Azt gondolnánk, a társasjáték nem való másra, mint szórakozásra, azonban ez koránt sincs így: gyermekünk jellembeli és szellemi fejlődésére is éppúgy hatással lehet, mint közérzetére. Egy-egy stratégiai játék fejlesztheti döntési és teljesítési képességét, és megkönnyítheti számára az eléje gördülő akadályok gyors felmérését és leküzdését. Ráadásul az olyan táblajátékokban, amelyek során játék pénzt nyerhet vagy veszíthet, a spórolást és a helyes értékbecslést is gyakorolhatja.

Lurkónk mindemellett empátiát és csapatjátékot is tanulhat, hiszen nemcsak kipróbálhatja, milyen együtt érezni a kiesett játékossal, hanem csapattársával is együttműködhet, ráadásul egy esetleges vereség is kevésbé viseli meg. Ez utóbbi különösen hasznos lehet a későbbiekre nézve, hiszen a kisebb-nagyobb kudarcokat is könnyebben veheti majd. A testvérek közötti köteléket és elfogadást is erősíthetik a játékok, ráadásul az idősebbek ráérezhetnek, hogyan legyenek előzékenyek, és hogyan csökkentsék a korukból származó előnyüket. Így például megengedhetik, hogy a kisebb kezdjen, vagy akár pontszerzéshez segíthetik őt.

A társasjátékok hasznosak az önismeretben is, hiszen a gyerek megtapasztalhatja, hogyan reagál bizonyos döntéshelyzetekben. A helyes válaszok, a jól sikerült szituációs megoldások és a győzelmek az önbizalomérzetét is növelhetik, a zárkózottabbak pedig nagyobb eséllyel megnyílnak.

A társadalmi normák elfogadására is ösztönözhetnek e közös kikapcsolódások, hiszen ki ne hallotta volna már több tucatszor: a szabályokat be kell tartani, és aki csal, kiesik a játékból! Mindezeken felül hasznos odafigyelni arra is, hogy hagyjuk gyermekünkre a társasjáték kiválasztását. Ezáltal nemcsak nagyobb kedvvel vág bele a játékba, de az internet, a tévé és az okostelefon nélkül töltött időt sem éli meg kényszerként.

A tudásnövelő

A jól ismert Scrabble a helyesírás memorizálásban játszhat fontos szerepet, míg a Dixit elnevezésű kártyajáték az absztrakt gondolkodás és a képzelőerő fejlesztésében lehet kiváló segítség. Amennyiben gyermekünk nehezen tanul idegen nyelveket, a képeket és szavakat párosító kártyajátékok vagy idegen nyelvű társasjátékok is serkenthetik fejlődését. A hódítójátékok a földrajzi ismereteit, a kártyafelfordítós vagy a Ki kicsoda? pedig memóriája edzettségét is erősítheti. Az olyan játékok, mint az Activity, a körülírásban és a minél pontosabb fogalmazásban nyújthatnak segítséget.

Fontos a játékokat életkorhoz kötni, hiszen a különböző életszakaszokban eltérő agyi funkciók fejlődnek: kétéves korban a kirakós játékok ajánlottak, óvodásoknak és kisiskolásoknak a memória- és ügyességi játékok, míg 10 éves kortól már a stratégiai játékok is szóba jöhetnek. Az évek múlásával egyre komplexebb társasok is előkerülhetnek, amelyek gyermekünk koncentrációs készségére és logikai gondolkodására is pozitív hatással lehetnek. A Marokkó és a Jenga továbbá kiváló mestere a kézügyességnek!

Amennyiben gyermekünk rosszabbul teljesít társainál a számolás terén, lendíthetünk iskolai teljesítményén a társasjátékok segítségével, azonban nem mindegy, milyen típusú játék mellett döntünk: a versenyszellemre építő rombolhat az önértékelésén, míg a lassabb lefolyású, önállóságot megkövetelő elősegítheti, hogy sikereket érjen el abban, amiben addig gyengének hitte magát.

Összetartozás

A társasjátékok mindezeken felül az összetartozás élményét nyújtják, és szorosabbá fűzhetik a családtagok közti köteléket. A közös nevetés és derű pozitív emlékekkel gazdagíthatja gyermekünket, amelyekre felnőttkorában is szívesen emlékezik majd vissza.

A felnőttek kikapcsolódása

Egy kis szerencsével akár a felnőttek is újra gyereknek érezhetik magukat, amint a társasjátékok világába csöppennek. Nemcsak kiváló kikapcsolódás lehet egy-egy tábla- vagy kártyajáték egy megerőltető nap után, de „minden pénzt megér”, ha nevetni láthatjuk párunkat, gyermekeinket!

Ráadásul barátainkat is közelebb hozhatjuk általuk magunkhoz, és munkahelyi csapatépítéshez is ideális választás. A társasozás mindenhol kiváló kikapcsolódás, manapság már egyes szórakozóhelyeken is játszhatunk, így ha nem szeretnénk otthon ülni, kimozdulásra is serkenthet.

A hatékony büfiztetés technikája

A hatékony büfiztetés technikája

Az újszülött táplálása minden anya számára nagy izgalmat jelent, és gyakran ad okot az aggodalomra is, főként az első hónapokban. A kicsi sírással jelzi édesanyjának, ha éhes, és azt is, ha fáj a hasa. A szoptatás-büfiztetés-pelenkázás körforgásból most a helyes büfiztetési technikának nézünk alaposabban utána.

Szülôvé válás

Szülővé válás

Minden bizonnyal sejtjük, hogy mennyi felelősséggel jár a gyermekvállalás, ám gondolnánk-e, hogy valójában nem a gyerekünk megszületésekor válunk valóban szülővé? Ráadásul számos bonyodalommal is jár, ám a csemeténk okozta öröm mindenért kárpótol!